Skip to main content

Heb je een mooi oogpotlood liggen maar weet je niet goed hoe je deze kunt gebruiken? Of ben je benieuwd naar de verschillende manieren voor oogpotlood aanbrengen? We got you! Daarnaast geven we ook antwoord op veelgestelde vragen zoals: waar gebruik je oogpotlood voor? Waarom loopt oogpotlood uit, welke oogpotlood is geschikt voor de waterlijn en nog meer!

Wat is een oogpotlood?

Een oogpotlood is een potlood (joh..) met een beetje poederachtige tot creamy substantie die je kunt gebruiken om je ogen mee op te maken. Een oogpotlood kun je om heel je oog aanbrengen, op de waterlijnen gebruiken, op je ooglid of onder je ogen. Het fijne ervan is dat je het mooi kunt vervagen zodat de lijntjes niet zo streng en hard zijn.

Wat is het verschil tussen een oogpotlood en eyeliner?

Het grootste verschil is de substantie waarvan het gemaakt is. Een oogpotlood is meer poederig en een eyeliner is vloeibaar. Dit maakt het minder bewerkelijk dan oogpotlood. Je kunt oogpotlood gebruiken als eyeliner, maar andersom is een stuk lastiger. Houd je van strakke, scherpe lijnen, dan is een eyeliner meer geschikt. Met een oogpotlood kun je ook strakke lijnen maken, maar die zijn iets minder ‘hard’ en je kunt het makkelijker vervagen.

Waar gebruik je oogpotlood voor?

Een oogpotlood kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Dit hangt af van de manier waarop je het oogpotlood gaan aanbrengen. En uiteraard ook welke kleur je gaat gebruiken. Een paar manieren om oogpotlood te gebruiken:
– Smokey eye: met een oogpotlood kun je heel goed een smokey eye maken. Je hebt zelfs niet eens iets anders nodig. Breng een donkere kleur aan om je ogen en vervaag het iets uit zodat het eruitziet alsof je oogschaduw op hebt. Je kunt oogpotlood ook op je bovenste en onderste waterlijn gebruiken.
– Intense look creëren: omlijn je ogen met het oogpotlood en zet er ook je bovenste en onderste waterlijn mee aan. Zo creëer je een hele intense look.
– Ogen liften: lift je ogen door het oogpotlood alleen aan de buitenste hoeken van je oog te gebruiken en een kleine wing omhoog te maken.
– Ogen laten stralen: kies voor een licht, waterproof oogpotlood en gebruik deze in je ooghoek en op je onderste waterlijn. Zo laat je jouw ogen stralen alsof je meer dan 8 uur hebt geslapen! Het oogpotlood van Lord & Berry is hier heel goed geschikt voor!

Welk oogpotlood is geschikt voor de waterlijn?

Qua kleur kun je elke kleur gebruiken op je waterlijn. Het is maar net wat voor look je wilt creëren. Zwart is heel mooi als je wat wilt uitpakken of voor een intense look wilt gaan. Wil je het meer natuurlijker houden, dan is bruin of grijs mooier en ook subtieler. Een hele mooie stralende look creëer je met een lichte kleur oogpotlood op je onderste waterlijn. Zoals de kleuren: nude, vanilla of beige. Let op met wit, want dat kan er heel onnatuurlijk uitzien.

Voor de dames die wel van experimenteren houden, een mooi blauw, paars of groen oogpotlood kan ook een super mooie look creëren. Experimenteer en leer!

Wil je dat het oogpotlood ook de hele dag blijft zitten, kies dan voor een waterproof variant. Geef je oogpotlood ook een paar seconden de tijd om te drogen anders vlekt het meteen. Probeer dus even niet te knipperen!

Loopt je oogpotlood uit? Kies waterproof!

Zit je oogpotlood steeds ergens onder je ogen of aan de zijkanten van je oog? Heel irritant! Dit kan twee redenen hebben:
– Het heeft niet genoeg tijd gekregen om te drogen. Het is lastig: maar probeer na het aanbrengen even niet te knipperen, iets er overheen te smeren of je ogen te knijpen. Ook oogpotlood moet soms eventjes drogen.
– Je hebt geen waterproof oogpotlood. Misschien dacht je dat alle oogpotloden waterproof zijn, maar dat is juist vaak niet het geval. Ook al staat er ‘long lasting’ op, dan nog kan het zijn dat het niet waterproof is. Let er dus goed op dat dit er specifiek bij staat.

Wat is een goed oogpotlood voor gevoelige ogen?

Krijg jij snel rode, tranende of ontstoken ogen, zeker als je make-up draagt? Het kan zijn dat je last hebt van gevoelige ogen. In dat geval moet je erg opletten welke oogmake-up je gebruikt. Helaas zit in het gros van de producten stoffen die je ogen kunnen irriteren. Bekijk daarom altijd de ingrediëntenlijst. Daarnaast hebben we onderstaand nog een paar tips.

Tips oogpotlood voor gevoelige ogen

– Let op met waterproof: In veel gevallen kun je beter waterproof make-up vermijden. Of het product zelf bevat irriterende stoffen, of de make-up remover die je moet gebruiken om het eraf te halen is iets te agressief voor je gevoelige oogjes.
– Let op met het woordje ‘hypoallergeen’: Een goed oogpotlood is een potlood dat speciaal is gemaakt voor gevoelige ogen. Dit staat er vaak ook bij. Bijvoorbeeld: voor gevoelige ogen/sensitive eyes of hypoallergeen. Nu moet je wel opletten met die laatste term. Hypoallergeen is een term die eigenlijk zou moeten inhouden dat de kans op irritatie bij dat product minimaal is. Helaas is de term niet wettelijk beschermd en kan iedereen het er zomaar opzetten. Blijf dus kritisch en lees altijd de reviews of beoordelingen van andere gebruikers (als die er zijn).
– Let goed op de houdbaarheidsdatum. Ook een oogpotlood heeft een houdbaarheidsdatum. Dit wordt aangegeven met een icoontje. Het icoontje ziet eruit als een rond potje waarvan de deksel openstaat. In het potje staat een getal. Bijvoorbeeld 6, 12, 18 of 24. Dit getal staat voor het aantal maanden dat het product nog goed is nadat je het hebt geopend. Dus niet vanaf de datum dat je het hebt gekocht.
– Go for black: je kunt het beste een zwart oogpotlood aanbrengen als je gevoelige ogen hebt. Zwarte oogpotloden hebben vaak minder irriterende stoffen dan een potlood met een kleurtje.

Hoe kun je oogpotlood aanbrengen? 8 Tips!

Ben je nog geen pro als het gaat om oogpotlood aanbrengen? Dat maakt niet uit! Als je oefent en onderstaande tips opvolgt kan ook jij een fantastische look creëren. Hier komen mijn 8 tips voor oogpotlood aanbrengen!

1. Koop een goed oogpotlood
Voor de mooiste look koop je een oogpotlood die je goed kunt vervagen (smudgen) en die ook goed blijft zitten als het eenmaal is opgedroogd. Er zijn zat oogpotloden in omloop die bijvoorbeeld te stroef zijn en niet mooi over de huid glijden. Of kunt ze niet subtiel of makkelijk vervagen, maar heb je bijna een schuurspons nodig. Er zijn ook varianten die heel snel vlekken of niet blijven zitten. Probeer daarom wat oogpotloden uit. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat je meteen een dure moet kopen. Bourjois, Maybelline en Rimmel hebben bijvoorbeeld goede oogpotloden.

2. Houd je hoofd goed (en koel)!
Wil je oogpotlood mooi aanbrengen, zorg dat dan je jouw hoofd goed houdt! En dat betekent niet met je kin bijna op je borst naar beneden kijken in een spiegel. Het is juist de bedoeling dat je jouw hoofd ietsjes omhoog tilt. Vervolgens kijk je een klein beetje naar beneden. Zo zorgt je ervoor dat het oppervlakte van je ooglid het grootste is. Oftewel: je creëert een groter ‘werkgebied’. Maak je er daarnaast geen zorgen om dat je lijntje niet meteen recht is, dat komt allemaal goed want je gaat het vervagen!

3. Steun op je wang
Het is soms best lastig om uit de losse pols een goed lijntje te trekken. Het kan helpen om de pink op je wang te laten rusten als ondersteuner.

4. Begin in het midden en werk met kleine lijntjes
Er zijn niet veel mensen die meteen een rechte lijn kunnen zetten als ze een oogpotlood op het bovenste ooglid willen aanbrengen. Zelfs veel visagisten gebruiken een hele simpele techniek hiervoor: begin in het midden van je ooglid. Zet vervolgens kleine, korte streepjes tegen je wimperrand aan. Zo werk je naar buiten. Daarna ga je van het midden naar de binnenkant van je oog. Ook dan werk je met kleine, precieze streepjes.

5. Het hoeft niet meteen super strak
Een heel groot voordeel van oogpotlood aanbrengen is dat het niet meteen helemaal strak en netjes hoeft te zijn. Je kunt het namelijk nog ‘smudgen’, dus vervagen of de lijntjes in elkaar blenden zodat het er netjes uitziet.

6. Werk niet helemaal tot de buitenste hoek van je oog
Als je de lijn helemaal doortrekt naar de buitenste hoek van je oog, dan ‘trek’ je jouw oog optische naar beneden. Hierdoor lijkt het meer te gaan hangen. Beter is ongeveer een millimeter van de buitenste hoek te stoppen. Vervolgens trek je de lijn iets omhoog, een heel klein beetje is al genoeg.

7. Extra tip voor hooded eyes!
Heb je hooded eyes of maar een klein ooglid, breng dan geen oogpotlood aan op je bovenste ooglid, want dan lijkt je oog nog kleiner. Wat je wel kunt doen is het oogpotlood aanbrengen op de waterlijn van je bovenste ooglid. Het is in het begin een beetje wennen om het hier aan te brengen, maar echt: oefening baart kunst. Het helpt als je naar beneden kijkt terwijl je het potlood zachtjes over de waterlijn beweegt. Je hoeft dus niet je oog helemaal open te trekken.

Het mooie van deze manier is dat er geen duidelijke lijn zichtbaar is, maar het je ogen wel meer laat spreken. Tevens lijken je wimpers ook veel voller.

8. Foutje gemaakt, zo veeg je het makkelijk weg.
Ben je iets te enthousiast geweest met je wing, heb je per ongeluk een streep ergens gezet wat niet de bedoeling is of op een andere manier ‘geknoeid’? Hier een makkelijk tip om het snel weg te krijgen: doe een beetje oogcrème, gezichtscrème of concealer op je hand. Pak een wattenstaafje met wat van één van deze producten en corrigeer hiermee je look. Makkelijk en zonder vegen!

Mooie oogmake-up voor een fijne prijs

Hopelijk heb je wat aan mijn tips voor oogpotlood aanbrengen! Wil je meer make-up tips? Lees dan onze uitgebreide blog over blush aanbrengen of wenkbrauwen epileren!