Skip to main content

In de wereld van skincare zijn er heel veel ingrediënten die je huid kunnen irriteren, maar gelukkig zijn er ook een tal van ingrediënten die écht wat doen voor je huid! Welke ingrediënten dat zijn lees je hier!

Kenmerken van essentiële ingrediënten

De eerste stap om te achterhalen welke crème goed is voor jouw huid, is bepalen welk huidtype je hebt. Heb je een droge, vette, gecombineerde, normale en/of gevoelige huid? Probeer dit eerst voor jezelf vast te stellen. Het is namelijk belangrijk dat de crème aansluit bij de specifieke behoeften van jouw huid.

Ingrediënten waar jij en je huid blij van worden

Onderstaand een aantal ingrediënten waar jij en je huid blij van worden! Let er wel op dat ze over het algemeen voor iedereen geschikt zijn, maar aan de andere kant kunnen ze wel een reactie veroorzaken op jouw huid. Als het om huidverzorging gaat weet je nooit van te voren hoe je huid erop gaat reageren en is het altijd een beetje zoeken. Probeer het daarom eventjes op een stukje huid en bekijk of je een reactie krijgt.

Vitamine A

We beginnen met één van de meest krachtige vitamine: vitamine A, misschien beter bekend als retinol. Mocht je iets willen doen aan (fijne) lijntjes in je gezicht, dan is retinol hét ingrediënt dat je daarbij kan helpen. Het nadeel is dat het erg slecht tegen licht en zuurstof bestand is en dit maakt het dus al snel instabiel. Tevens kan vitamine A een behoorlijke reactie veroorzaken. Bouw het gebruik ervan daarom altijd op en begin met een lage dosering.

Dit doet vitamine A voor je huid

– Het helpt je huid te verjongen.
– Verbetert de huidstructuur.
– Rimpels (vaak veroorzaakt door zonbeschadiging) kunnen wat minder diep worden.
– Het stimuleert nieuwe celdeling.
– Bevordert de aanmaak van collageen en elastine.

Vitamine C

Vitamine C is een erg krachtige antioxidant. Van vitamine C is al veelvuldig aangetoond dat het écht werkt. Maar net zoals retinol is het erg gevoelig en kan het snel vervliegen en zijn werking verliezen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat een stabiele vorm van vitamine C wordt gebruikt én dat de verpakking luchtdicht is. Vitamine C staat op de verpakking vaak aangeduid als asorbyl.

Dit doet vitamine C voor je huid

– Beschermt tegen schade van de zon.
– Kan helpen zichtbare pigmentvlekken op de huid te verminderen.
– Bevordert de aanmaak van collageen.
– Maakt de huid steviger en meer egaal.
– Kan helpen bij rosacea.

huidverzorging

Niacinamide

Niacinamide is met name voor mensen met een droge of geïrriteerde huid een wondermiddel. Niacinamide wordt ook wel vitamine B3 genoemd.

Dit doet niacinamide voor je huid

– Versterkt je huidbarrière waardoor je huid minder vocht verliest.
– Zorgt ervoor dat je huid beter beschermd is tegen de invloeden van buitenaf.
– Is licht exfoliërend wat betekent dat het ervoor zorgt dat dode huidcellen minder op de huid blijven liggen en je dus minder snel last hebt van schilfers of droogtelijntjes.
– Werkt ontstekingsremmend en is daarom erg geschikt voor mensen met acne, rosacea of geïrriteerde huid.
– Beschermt de huid tegen zonschade.

Hyaluronzuur

Dit is misschien wel één van de meest bekende ingrediënten omdat het heel vaak benoemd wordt in reclames. En misschien niet onterecht. Hyaluronzuur is echt goed voor je huid!

Dit doet hyaluronzuur voor je huid

– Heeft een sterke hydraterende werking.
– Houd het vocht van je huid heel goed vast.
– Vult lijntjes op waardoor rimpels iets minder zichtbaar zijn.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn erg belangrijk voor lichaam en ook voor de huid. Het zijn krachtige stofjes die vrije radicalen opvangen en ervoor zorgen dat die geen schade veroorzaken aan het lichaam en onze huid. Het vormt dus als het ware een kleine beschermlaag. Bekende antioxidanten die echt wat voor je doen:

– Vitamine C
– Vitamine E (aangegeven als Tocopherol).
– Alphalopioc acid
– Ergothioneine
– Lipoic acid
– Idobenone

Overige krachtpatsers

Als laatste nog een paar andere krachtpatsers die je graag in je skincare terug ziet komen zijn: groene thee, zoethoutwortel (heel kalmerend en verzachtend), glycerin (superster voor hydratatie), salicylzuur (licht exfoliërend en verwijderd dus dode huidcellen, werkt ook goed tegen puistjes en onzuiverheden), glycolzuur (verwijderd dode huidcellen en werkt goed tegen pigmentvlekken), azelaïnezuur (helpt talg te reguleren waardoor de huid rustiger en egaler wordt). Lees meer over skincare in deze blog!