Skip to main content

Houd je wel van een likje mascara, maar gaan jouw ogen ervan tranen omdat je gevoelige ogen hebt? Of erger: zie je er aan het einde van de uit alsof je een paar uur hebt gehuild? Misschien is het dan verstandig om van mascara te switchen. Het kan namelijk zo zijn dat jouw ogen gaan irriteren doordat je niet de juiste hebt. Gelukkig is er goed nieuws: er bestaat speciale mascara voor gevoelige ogen. Lees hier waarop je kunt letten en hoe je zelf mascara kunt maken!

Wanneer heb je last van gevoelige ogen door mascara?

Veel vrouwen hebben last van gevoelige ogen. Dit uit zich in wallen, rode ogen of rode randen rondom de ogen, veel tranen of zwelling. De symptomen van gevoelige ogen zijn vaak zeer duidelijk, maar de oorzaak niet altijd. Als je geïrriteerde ogen hebt, kan dat door verschillende factoren veroorzaakt worden zoals:

– Contact lenzen
– Droge lucht
– Hooikoorts
– Lang naar een scherm kijken
– Airconditioning
– Verkeerde (oog)creme of make-up remover
– Mascara

Voordat je dus je mascara weggooit, is het goed te bedenken wat de oorzaak is. Maar buiten dat, is het nooit verkeerd om voor de zekerheid over te stappen naar speciale mascara voor gevoelige ogen. Dan ben je altijd ‘safe’. Maar wil je jouw favoriete mascara niet meteen verhuizen naar de prullenbak, let dan op de volgende symptomen.

Symptomen gevoelige ogen:

– Voornamelijk in de ochtend wallen onder je ogen.
– Prikkende ogen
– Rode ogen

Ingrediënten in mascara die je moet vermijden

In haar tijd smeerde Cleopatra al mascara op haar wimpers en deze bestond uit kool en dierlijk vet. Hier werden in de loop der jaren meer stofjes aan toegevoegd om niet alleen voor wat kleur te zorgen, maar ook voor bijvoorbeeld meer volume, lengte en daarnaast moet de mascara natuurlijk ook houdbaar zijn. Tegenwoordig bevatten ze een waslijst aan ingrediënten. Soms ook ingrediënten die je ogen kunnen irriteren. Dat zijn onder andere:

– Aluminium poeder
– Propyleenglycol
– Retinylacetaat
– Amidoamine
– Belzalconium chloride
– Benzyl of cinnamic alcohol
– Parfum
– Ethyl acrylate
– Sodium benzoate
– Hydroxycitronellal
– ingrediënten met het woordje methyl ervoor
– Shellac
– Thimerosal

De beste mascara voor gevoelige ogen

Je zou eigenlijk denken dat elk product een ingrediëntenlijst op de verpakking heeft staan. Om één of andere reden geldt dat niet voor mascara’s. Heel vreemd. Toch kun je de ingrediëntenlijst wel vinden als je Googled op de mascara waarvan je de ingrediënten wilt weten. Je kunt ook het product invoeren op de skinsafeproducts of SkinCharisma. Deze websites hebben van duizenden producten de ingrediënten bekeken. De sites geven een redelijk goed beeld over of de mascara geschikt is voor gevoelige ogen of niet. Super handig natuurlijk, maar blijf zelf ook altijd kritisch!

Vind je dit teveel gedoe, dan kun je onderstaand een aantal mascara’s vinden die geschikt zijn voor gevoelige ogen. Staat jouw favoriete mascara er niet bij? Dit betekent niet dat deze per definitie slecht is. We hebben namelijk niet elke mascara uitvoerig onderzocht. Bekijk daarom altijd zelf of er irriterende stoffen in zitten.

Mascara’s voor gevoelige ogen

– La Roche-Posay Toleriane mascara Extention (Allergy testes)
– Clinique High Impact Mascara
– Rimmel Lash Accelator Mascara
– Chantecaille Faux Cils Longest Lash Mascara
– Crunchi Lashes For Days Mascara
– Ilia Limitless Lash Mascara
– Dr. Hauschka Volume Mascara
– Perricone MD No Mascara Mascara
– Maybelline Volum’Express Colossal Waterproof mascara
– Clinique Lash Power Lengtening Mascara black
– Lancome Hypnose Star mascara
– L’Oreal Lash Architect 4D mascara
– Earth’s Beauty Mascara

Tips voor mascara voor gevoelige ogen

Een goede mascara voor gevoelige ogen kopen helpt heel goed om irritatie aan je prachtige kijkers te verminderen. Maar soms kan het dan nog voorkomen dat je ogen irriteren. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat je een paar dingen nog verkeerd doet. Wist je bijvoorbeeld dat je mascara maar 3 maanden kunt bewaren? Onderstaand nog wat tips voor mascara en andere weetjes voor gevoelige ogen.

1. Bewaar het niet te lang

Veel te veel mensen bewaren hun mascara veel te lang! Wist je dat er na 3 maanden al een schimmelgroei en bacteriegroei is van + 36,4%? En dat smeer je allemaal op je ogen! Na 3 maanden mag je mascara dus echt de prullenbak in.

2. Go for black

Kies altijd voor een zwarte mascara en niet voor een kleurtje. Dit geldt ook voor bruine of grijze mascara. Het kan heel mooi zijn, maar vaak worden hier ingrediënten aan toegevoegd die irritatie kunnen veroorzaken.

3. Waterproof mascara is vaak niet de beste keuze

Als je een mascara voor gevoelige ogen wilt, dan valt waterproof mascara in veel gevallen al af. Ook deze soorten mascara bevatten vaak irriterende stoffen. Maar er zijn uitzonderingen. In de lijst van beste mascara’s voor gevoelige ogen staat een waterproof mascara die wel geschikt is. En deze is maar rond de 15 euro!

Het nadeel van een waterproof mascara is wel dat je vaak wat harder moet boenen om het eraf te krijgen. Zorg er daarom voor dat je een geschikte make-up remover gebruikt die geen agressieve middelen bevat.

4. Gebruik goede make-up remover

Het helpt natuurlijk niet als je jouw gevoelige ogen schoonmaakt met een make-up remover vol irriterende stoffen. Let daarom ook bij dat product goed op de ingrediënten. Wat je sowieso moet vermijden is parfum en alcohol. Vooral alcohol kan de huid uitdrogen. Kies je voor make-up die wateroplosbaar is, dan kun je een hele milde gezichtsreiniger gebruiken. Is je make-up niet wateroplosbaar, dit geldt dus met name voor waterproof of long lasting make-up, dan moet je remover oplosmiddelen bevatten. Kies niet voor alcohol, maar ga dan eerder voor een make-up remover met olie. Het liefst een 2-fasische reiniger. Die heeft vaak twee lagen en moet je schudden voor gebruik.

Na gebruik van een oogmake-up reiniger is het goed je gezicht nog te wassen met een milde gezichtsreiniger. Zo was je alle resten goed weg en blijft er niets op de huid zitten. In de ultimate beautyboxen van Styletone zitten vaak goede gezichtsreinigers.

5. Gebruik nooit een tester in de winkel

Of er nu corona heerst of niet, gebruik nooit de testers in de winkel! Omdat deze al lange tijd open zijn en iedereen er gebruik van maakt, zitten ze bommetje vol bacteriën en schimmels zoals streptokokken E. coli en staphylokokken. Jak!

Zelf mascara maken

De beste mascara voor gevoelige ogen maak je zelf! Het is super goedkoop en werkt echt! Je moet alleen even opletten met een regenbuitje, want daartegen is het niet bestand. Ook kun je jouw zelfgemaakte mascara maar een weekje bewaren. Dat komt omdat je er geen conserveringsmiddelen in doet en omdat er anders toch weer te veel bacteriën inkomen.

Ingrediënten zelfgemaakte mascara:

– 1 theelepel gezichtskleipoeder, bijvoorbeeld kaolin klei (te koop bij een natuurdrogist of reformzaak)
– 2 theelepel norit (actieve koolstof) of ijzeroxide
– 3 theelepels water
– mespuntje xantana

Meng alle ingrediënten. Als het nog iets te vast is, kun je nog een beetje water toevoegen. En dan heb je jouw eigen mascara voor gevoelige ogen! Let op: je kunt het echt maar een weekje bewaren!

Vind je dit artikel over mascara voor gevoelige ogen interessant? Misschien vind je ons artikel over oogpotloot aanbrengen ook leuk om te lezen of kijk in onze webshop of jouw perfecte mascara hier tussen staat.