Skip to main content

Dagcreme, toners, serums, treatments, scrubs, maskertjes… In beautyland zijn zo ontzettend veel producten verkrijgbaar die allemaal iets moois beloven, maar moeten we ze wel allemaal gebruiken? Wat heb je nu echt nodig en wat niet? Ik vertel je tips voor een goede skincare routine in de ochtend.

Goede skincare routine: zo gek als je het wilt

Als het om een goede skincare routine in de ochtend gaat kun je het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. En misschien ook zo gek als dat je budget het toelaat. Want laten we eerlijk zijn: hoe meer producten je dagelijks gebruikt, hoe hoger de kosten oplopen. Zeker als je wilt gaan voor goede producten.

Er zijn genoeg vrouwen die tijdens hun ochtendroutine ongeveer zes verschillende producten op hun gezicht smeren en dan hebben we het nog niet eens over make-up gehad. Natuurlijk is het heerlijk om je huid zo te verwennen, maar de vraag is een beetje: heb je het wel allemaal nodig? Wij vertellen je onze beste skincare tips.

Ochtendroutine voor je gezicht, wat heb je nodig?

Allereerst is het heel belangrijk dat je jouw huid een beetje kent, anders kun je nooit de juiste producten kopen. Achterhaal welk huidtype je hebt (droog, normaal, gecombineerd of vet). Bekijk daarna de structuur van je huid en de kleur. Let op de grootte van je poriën, oneffenheden, heb je acne, gevoelige plekken etc.

Wat je sowieso nodig hebt in je routine is een goede moisturizer (dagcrème). Dit is het begin. Een goede dagcrème hydrateert (ook als je een vette huid hebt is dit belangrijk) en bevat antioxidanten die je huid voeden en verbeteren. Verdiep jezelf er eens in om erachter te komen wat jouw huid nodig heeft. Op heel veel websites van bekende skincare merken kun je een test doen die je helpt te bepalen wat de conditie van je huid is en wat het nodig heeft.

Waaruit bestaat een goede skincare routine minimaal?

1. Gezichtsreiniger:
Een gezichtsreiniger of ‘facewash’ haalt het vuil, talg en make-up (als je het ook ’s avonds gebruikt) van je gezicht. Zo heb je een lekkere schone huid wat helpt ervoor te zorgen dat de skincare producten die je hierna gaat gebruiken, beter hun werk kunnen doen.

2. Toner en/of exfoliant:
Een toner is een product die helpt je huid weer in balans te brengen na de facewash omdat het onder andere bestaat uit hydraterende ingrediënten. Een exfoliant is een fancy woord voor ‘scrub’. Alleen bevatten de exfolianten die ik bedoel geen kleine korreltjes, maar bevatten ze bepaalde zuren (AHA of BHA) die dode huidcellen verwijderen en daarnaast andere huidproblemen aanpakken. Dit is afhankelijk van het soort ‘zuur’ dat erin zit.

3. Moisturizer/dagcrème:
Kies voor een dagcrème die past bij jouw huidtype, die mild is en hydrateert. Een goede moisturizer heeft ook veel antioxidanten! Laat de crème minimaal 10 minuten intrekken zodat je huid goed alle antioxidanten op kan nemen. Hierna smeer je de zonnebrand.

4. SPF:
Eigenlijk hoort dit product bovenaan de lijst. Een SPF (zonnebrand dus) is ontzettend belangrijk om dagelijks in grote hoeveelheden aan te brengen. Ook in de winter, ook als het bewolkt is en ook als je de hele dag binnen zit. Wil je jouw rimpels bestrijden of voorkomen? Hét antwoord is SPF!

Super snelle, maar goede skincare routine voor busy moms

Heb je echt geen tijd om allemaal verschillende producten te gebruiken en deze ook nog allemaal in te laten trekken? Ik ken het! Ik heb twee kleine kinderen en die wachten heus niet geduldig totdat ik mijn hele ochtendroutine heb afgemaakt. Ik maak daarom doordeweeks regelmatig gebruik van shotcuts om wat sneller klaar te zijn. In het weekend neem ik er wat meer tijd voor.

Mijn snelle ochtendroutine:

1.     Gezichtsreiniger

2.     Toner

3.     Moisturizer met SPF

Klaar! Hierna smeer ik mijn make-up erop! Mijn ochtendroutine is heel kort, maar avondroutine wat langer. Dan gebruik in namelijk ook een serum en exfoliant. Tijdens het tv kijken laat ik lekker alles rustig intrekken.

Een optimale skincare routine, all the way

huidtype

Heb jij het budget en de tijd (want een uitgebreide skincare routine kost nu eenmaal tijd) om helemaal all the way te gaan met je skincare routine? Lucky you, want dan kun je ècht dagelijks je me-time pakken in de ochtend om jezelf en vooral je huid eens goed te verwennen!

Een optimale skincare routine bevat meer producten dan een basis routine. Behalve meer producten, kost het ook meer tijd. Dat komt omdat sommige producten, en dan met name je moisturizer en SPF, tijd nodig hebben om goed in te trekken.

Serum, boosters en treatments

Wat een optimale skincare routine nog meer onderscheid van de basisvariant is dat je bij deze ook serum of treatments toevoegt aan je routine. Deze serum, treatments of ‘boosts’ gebruik je om specifieke problemen aan te pakken of om je huid een boost te geven van een bepaalde antioxidant. Vitamine C is bijvoorbeeld. Wil je huidveroudering tegengaan, dan kun je vitamine A of retinol gebruiken. Heb je last van een onzuivere huid, dan ben je misschien gebaat met een serum of treatment met azelaic acid.

Goede en optimale skincare routine, de stappen en producten

Ga je voor een optimale skincare routine met alle toeters en bellen, dan zie je onderstaand de stappen die je kunt nemen met de bijbehorende producten:

TIP: Heb je een hele vette huid? Soms kan een goede toner dan al genoeg zijn om je huid te hydrateren en kun je de moisturizer overslaan.

1. Gezichtsreiniger: onthoud, deze moet mild zijn zonder alcohol of parfum. Heb je een extreem droge huid, dan kun je deze stap overslaan en je huid ’s ochtend alleen reinigen met een toner.

2. Toner: zorg voor een toner met hydraterende stoffen zoals niacinamide, glycerin, allantoin, panthenol of shea butter.

3. Exfoliant: een milde exfoliant verwijderd dode huidcellen en zorgt voor een mooie glow. Sommige varianten kun je ’s ochtends en ’s avonds gebruiken. Heb je een leave-on exfoliant, dan kun je deze beter ’s avonds gebruiken.

4. Serum/booster/treatment: zoals een vitamine C, vitamine A (retinol), niacinamide etc. Je zou ook nog eerst een booster kunnen gebruiken en daarna nog een serum.

5. Moisturiser

6. SPF: heel belangrijk! En nog belangrijker: smeer ook voldoende! Je moet minimaal een halve theelepel op je huid smeren om de juiste bescherming te krijgen.

Tip: gebruik je nog make-up? Laat de SPF dan eerst minimaal 15 minuten goed intrekken.

Jouw ideale skincare routine met Styletone

Houd jij er ook van om je huid lekker te verwennen en vind jij een goede verzorging van je huid ook belangrijk? Dat snappen wij! Daarom bestel je bij Styletone acht geweldige producten voor slechts 30 euro inclusief verzenden.  Je kunt een beautybox zelf samenstellen in onze webshop. Zo kun je jezelf én verwennen én geld besparen!