• Elke keer je eigen box samenstellen
  • Gratis verzending
  • Niet goed, geld terug garantie
  • Elke keer je eigen box samenstellen
  • Gratis verzending
  • Niet goed, geld terug garantie

Droge huid, tips en tricks om het goed te verzorgen

Heb je last van een droge huid, met name in je gezicht? Dat kan soms erg lastig zijn. Zeker als de droge huid in combinatie is met schilfers of erg jeukt. Gelukkig zijn er manieren en middeltjes om jouw droge huid goed te verzorgen. Lees hier welke droge huid crème goed werkt, hoe je jouw gezicht het beste kunt reinigen, of foundation wel een goed idee is en wat je kunt doen tegen eczeem.

 

 

Verschil droge huid en vochtarme huid

Sommige mensen hebben een droge huid, anderen hebben een vochtarme huid. Het lijkt op elkaar, maar toch is het niet hetzelfde. Voordat we ingaan op de verzorging van je huid, is het heel belangrijk dat je weet of je huid droog is, of vochtarm.

Wat is een droge huid?

Of je een droge of vette huid hebt, is deels genetisch bepaald. Veel mensen hebben dus van nature een droge huid. Een droge huid heeft één duidelijke oorzaak: een tekort aan huidvetten. Deze vetten worden door jouw huid te weinig aangemaakt. Daarnaast heeft je huid moeite met vocht vasthouden. Behalve genetische aanleg kunnen invloeden van buitenaf ook zorgen voor een droge huid. Denk aan winters weer, roken of sterke temperatuurschommelingen.

Kenmerken van een droge huid:

– Je huid wordt niet snel uit zichzelf vet.
– Je huid voelt trekkerig aan, met name na het douchen.
– Je hebt al vanaf kinds af aan een drogere huid.
– Je hebt last van droogtelijntjes.
– De poriën zijn in verhouding klein.

Wat is een vochtarme huid?

Een vochtarme huid, oftewel een gedehydrateerde huid heeft (tijdelijk) een tekort aan vocht. Zelfs mensen met een vette huid, kunnen last krijgen van een vochtarme huid. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door het gebruik van te agressieve cosmetica. Bijvoorbeeld producten met alcohol, veel parfum of een te agressieve scrub. Deze middelen beschadigen de beschermlaag van de huid, waardoor het minder vocht vasthoudt.

Kenmerken vochtarme huid:

– De beschermlaag van de huid is beschadigd door verkeerde middelen of te grove scrubs.
– Je kunt plaatselijk droge delen op je gezicht hebben.
– Er komen vaak onregelmatigheden op de huid voor zoals puistjes.

 

 

Droge huid

Droge huid? Wat is de oorzaak?

Nog één ding voordat we het gaan hebben voor een goede crème voor een droge huid: weet jij waarom je een droge huid hebt? Als je de oorzaak weet, dan is het namelijk ook beter te behandelen. Heb jij altijd een droge huid gehad, ben je er dus mee geboren? Of heb je een drogere huid gekregen sinds je meer cosmetica bent gaan gebruiken? Het is schrikbarend hoeveel mensen een droge huid krijgen puur omdat ze de verkeerde producten hebben opgesmeerd. Het is dus heel belangrijk om hier eens kritisch naar te kijken.

Crème voor droge huid

Hét middel tegen een droge huid in je gezicht en lichaam is een goede crème. Je zou misschien denken dat je middelen nodig heb die vochtinbrengen, maar dat is niet het geval. Hoe vreemd het ook klinkt, bij een vochtarme of droge huid is vocht juist je vijand. Water droogt de huid uit. Waar je naar op zoek moet gaan is een crème die vocht vasthoudt en die je huidbarrière kan herstellen. En daarnaast net zo belangrijk: er zijn een paar ingrediënten die je echt moet vermijden. Onderstaand een overzicht!

Stoffen die je huidbarrière helpen te herstellen:

– Vitamine C: vitamine C doet werkelijk wonderen voor je huid. Ga in de ingrediëntenlijst op zoek naar het woordje ‘ascorbyl’. Als dit erop staat zit er vitamine C in. Hoe hoger het in de lijst staat, hoe hoger de concentratie en hoe beter het werkt!
– Niacinamide: niacinamide, ook wel vitamine B3, helpt je huid natuurlijke vetten aan te maken wat essentieel is voor het herstel van je huidbarrière. Daarnaast kan het helpen bij een droge huid met schilfers omdat het een lichte exfoliërende werking heeft. Dit houdt in dat de schilfers sneller loslaten. Daarnaast is het ontstekingsremmend en beschermt het tegen schade van de zon.
– Panthenol

Hydraterende stoffen

Heeft je huid echt wat hydratatie nodig, check dan of één of meer van de volgende ingrediënten in je crème zitten:
– Glycerin
– Hyaluronzuur
– Collageen
– Urea
– Dimethicone of cyclomethicone: dit zijn siliconen. Hoewel siliconen soms in slecht daglicht staan, zijn ze lang niet allemaal verkeerd. Deze varianten bijvoorbeeld zijn hypoallergeen en laten je huid heerlijk zacht aanvoelen.
– Oliën en dan met name minerale of plantaardige oliën zoals jojobaolie, olijfolie (en dan bedoelen we niet dezelfde olie waarmee je ook bakt) en petrolatum. Deze oliën houden vocht vast, maar zijn niet heel vet en veroorzaken geen puistjes.
– Lanolin: dit wordt ook wel wolvet genoemd. Dit is heel goed voor de huid, maar mocht je huid ook gevoelig zijn en/of heb je acne dan kun je deze beter vermijden.
– Glycolzuur

Stoffen die je beter kunt vermijden bij een droge huid of vochtarme huid

Het is raar maar waar: heel veel cosmetica bevatten ingrediënten die je huid kunnen irriteren. Daarom is het altijd belangrijk goed de lijst te bekijken. Onderstaand een aantal ingrediënten die je het beste kunt vermijden bij een droge of vochtarme huid. Let op, dit is een selectie van een aantal stoffen die je huid kunnen irriteren.
– Alcohol: veel alcohol in een product is een hele grote ‘no-go’ voor mensen met een droge of vochtarme huid. Maar dit geldt niet voor alle soorten alcohol. Sommige varianten zijn niet schadelijk. Als er cetearyl, lanolin, stearyl of cetyl bij staat dan is het veilig om te gebruiken. Staat alcohol helemaal onderaan de ingrediëntenlijst, dan is het percentage zo laag dat het waarschijnlijk niet schadelijk is.
– Parfum, ook natuurlijke parfum kun je beter vermijden.
– Eucalyptus
– Lavendel
– Citrusachtige stoffen
– Stoffen met mint erin
– Propylene glycol
– Methyl nicotinate

 

Droge huid en vaseline, de beste vrienden

Je kunt een crème voor de droge huid kopen van 50 euro, maar wist je dat vaseline de beste vriend is van je droge huid? Vaseline wordt gemaakt van petrolatum en deze stof kan vocht vasthouden als de beste. Veel mensen denken dat je er puistjes van krijgt, maar dat is niet het geval omdat petrolatum je poriën niet verstopt. Kortom: vaseline is het beste middel tegen een droge huid. Maar… er is een maar: overmatig gebruik kan de huid weer te veel hydrateren. Daarnaast is vaseline niet heel smeerbaar en ligt het heel erg op de huid. Dat voelt niet lekker en je glimt er ook nog eens onwijs door. Gebruik het daarom vooral als een sneller probleemoplosser.

TIP: Smeer wat vaseline op de droge plekken voordat je gaat slapen. Zo kan het heel de nacht zijn werk doen. Overdag gebruik je een hydraterende crème.

Droge huid onder de ogen

Droge huid

Heb je een droge huid onder of rondom je ogen, ook in dat geval helpt een hydraterende crème. Eigenlijk is het advies voor de huid onder de ogen hetzelfde als voor de droge huid in het gezicht: gebruik een goede crème en vermijd ingrediënten die je huid beschadigen. Als je een goede milde, hydraterende crème voor je gezicht gebruikt zonder irriterende stoffen, dan kun je deze ook gewoon onder je ogen aanbrengen. Een aparte oogcrème is dan niet eens nodig. Als extraatje zou je vaseline of wat olie onder je ogen kunnen smeren voordat je gaat slapen. Gebruik je een concealer, dan is het heel belangrijk dat je een variant gebruikt die hydraterend is.

 

Droge huid en eczeem

Een droge huid en eczeem gaan vaak hand in hand en beide zijn vaak genetisch bepaald. Heeft één van je ouders ook eczeem (gehad), dan kun je ze dus bedanken. Ook bij eczeem is vaseline echt je beste vriend omdat deze zalf het beste helpt de huidbarrière te herstellen en te beschermen. Juist omdat het een laagje op je huid legt. Eczeem houdt in dat je huidbarrière flink beschadigd is. Blijf daarom altijd een goede crème voor de droge huid smeren. In ernstige gevallen kan je huisarts nog een hormoonzalf voorschrijven. Deze werkt vaak heel snel.

 

Droge huid en foundation, gaat dat samen?

Is het verstandig om op je droge huid foundation aan te brengen? Het antwoord is: waarom niet? Als je een crème kunt aanbrengen, kan een foundation ook. Hiervoor gelden wel dezelfde richtlijnen als voor de crème: zorg dat het hydraterende ingrediënten bevat en geen irriterende stoffen. Er zijn genoeg foundations die een prachtige samenstelling aan ingrediënten bevatten die goed zijn voor je huid. Je moet soms alleen even wat beter zoeken, want heel veel foundations bevatten parfum of alcohol. Bekijk daarom altijd goed de ingrediëntenlijst.

Do’s voor foundation bij droge huid:

– Ga voor een foundation met hydraterende stoffen zoals hyaluronzuur, dimethicone of cyclomethicone, plantaardige oliën (zoals jojobaolie) of glycerin.
– Kies voor een foundation met een natuurlijke of dewy finish. Dit zorgt voor een stralende huid die minder dof eruitziet.
– Heb je extreem droge plekjes of droogtelijntjes, doe hier dan geen of maar heel weinig foundation op.

Don’ts voor foundation bij een droge huid:

– Kies nooit voor een foundation waar alcohol of veel parfum in zit.
– Kies liever niet voor een foundation met een matte finish. Deze zijn meestal meer geschikt voor een vette of gecombineerde huid.
– Smeer geen dikke laag op je gezicht want dat kan juist je droge plekjes accentueren.
– Let op met poeder, want ook dit kan de droge plekjes extra benadrukken en je huid meer uitdrogen.

 

Extra tips voor droge huid en verzorging

Misschien heb je het ondertussen wel door: een goede verzorging is heel belangrijk als je een droge huid hebt in je gezicht, handen en eigenlijk het hele lichaam. Onderstaand wat tips voor een goede verzorging van je droge huid.

  1. Pas op met water: water droogt je huid uit. Laat het uren badderen dus even achterwege en douche zo kort mogelijk.
  2. Welke zeep gebruik je? Ook zeep kan je huid uitdrogen. Was hier daarom zo min mogelijk mee en gebruik daarvoor in de plaats een badolie. Je gezicht kun je beter maar 1 keer per dag wassen. Gebruik hiervoor een hele milde reiniger die eruit ziet als een melk of kies voor plantaardige olie als je huid extreem droog is.
  3. Exfolieer je gezicht: exfoliëren is een manier om dode huidcellen te verwijderen zodat je huid weer wat meer straalt. Veel mensen denken in dit geval meteen aan scrubben met van die korreltjes, maar dat is bij een droge huid niet altijd de beste keuze. Beter is een ‘leave on’ exfoliant te gebruiken. Het liefst met glycolzuur (ook wel AHA genoemd). Glycolzuur zorgt ervoor dat dode huidcellen loslaten. Het is dus perfect voor mensen met een droge huid in het gezicht en schilfers. Daarnaast zorgt het ervoor dat fijne lijntjes minder worden en je huid er frisser uitziet.
  4. Lees niet alleen de belofte, maar bekijk de ingrediënten. Sommige producten zeggen dat ze geschikt zijn voor de gevoelige en/of droge huid, maar bevatten toch irriterende stoffen. Blijf daarom altijd kritisch en bekijk zelf de ingrediëntenlijst!

 

De beste producten voor de laagste prijs

Goede producten zijn heel belangrijk bij de verzorging  van je droge huid. Blijf jezelf daarom lekker verwennen met een fijne droge huid crème, maskertje dat lekker hydrateert, een milde gezichtsreiniger, hydraterende toner en exfoliant. In de cosmetica boxen van Styletone kun je regelmatig kwalitatieve producten vinden die echt wat doen voor je huid. Nu je weet waarop je kunt letten, kun je jouw pareltjes uit de box meteen toe-eigenen! Wil je ook de best gevulde en goedkoopste beautybox van Nederland? Wij heten je graag welkom in onze grote vriendinnenclub!