Lang leven de zelfbruiner
Eigenlijk is het jammer dat ‘bruin zijn’ nog steeds wordt gezien als een schoonheidsideaal. Iemand met een gebruinde huid ziet er nét wat gezonder en stralender uit. Het nare is alleen dat bruinen door de zon allesbehalve goed is voor je huid. Het is zelfs de nummer 1 oorzaak van huidveroudering (rimpels dus) en huidkanker. Beter is dus om de zon zoveel mogelijk te vermijden en goed in te smeren. Maar ja, dan blijf je dus wel het hele jaar met een bleke huid zitten.
Gelukkig is hier iets aan te doen: een zelfbruiner. Een zelfbruiner gebruiken is 100 keer beter dan zonnen of naar de zonnebank gaan. Voorheen werd je altijd een beetje oranje van een zelfbruiner maar dat is allang verleden tijd. Tegenwoordig kun je een prachtig natuurlijk kleurtje krijgen. Daarnaast is het vrij makkelijk aan te brengen en kun je in een paar uur al resultaat zien. Het enige waarop je moet letten, is dat je het goed aanbrengt. Anders loop je als een zebra rond en dat wil je natuurlijk niet.
Soorten zelfbruiner
Ben je overtuigd dat een zelfbruiner echt beter is dan zonnen? Dan is het nu de vraag: welke moet je kiezen? Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Welke het meest geschikt is, is echt afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en of je een lichte of donkere huid hebt.
· Mousse of foam: een zelfbruiner mousse is een mousse die je op de huid aanbrengt. Bij voorkeur met een zelfbruiner handschoen om oranje handen te voorkomen. Het voordeel van een mousse is dat je binnen een paar uur al een mooi kleurtje hebt. Soms zelfs al meteen. Het nadeel is dat het wat kan afgeven (draag daarom de eerste uren wijde, donkere kleding) en bij veel merken moet je het na een x aantal uur afspoelen.
· Lotion: er zijn ook bodylotions met zelfbruiner. In de meeste gevallen gaat het hier om ‘gradual tanning’ wat inhoudt dat je geleidelijk aan bruin wordt. Het kan dus een aantal dagen duren voordat je jouw gewenste kleurtje ziet. Je moet de lotion dan ook meerdere dagen achter elkaar smeren. Voordeel is dat wel dat deze vaak minder afgeven en je het niet hoeft af te spoelen.
· Tanning drops: als laatste de tanning drops. Dit is een vloeistof die je kunt mengen met je eigen bodylotion of gezichtcrème. Het handige aan drops is dat je zelf de intensiteit kunt bepalen. Hoe meer druppels je toevoegt, hoe intenser de kleur. Ook bij de drops duurt het vaak wat langer voordat je het gewenste kleurtje krijgt.
TIP: Heb je een lichte huid, begin dan met gradual tanning voor een lichte huid in de vorm van een lotion of drops. Heb je een donkere huid, dan werken sprays en foams beter.